Zoeken

Bye bye Facebook

De kogel is door de kerk, de teerling geworpen, er komt witte rook uit de schouw. Op 23 februari log ik definitief uit bij Facebook. Daar waar het medium bij aanvang een bijzondere meerwaarde had – mijn broer woonde toen net in het buitenland en er waren nog geen zinnige alternatieven om foto’s en updates te delen – heb ik steeds vaker het gevoel dat ik als gebruiker steeds minder eigenaar ben van wat ik deel, schrijf, lees. Sterker nog, ik heb steeds vaker het gevoel dat Facebook zich als eigenaar profileert die mij – de zoekende gebruiker – de gunst verleent om vrienden, kennissen terug te vinden of met hen te praten. Zelfs voor het maken van een afspraak met mijn huisarts kan ik  ‘mijn Facebook account’ gebruiken. Het bericht ‘Zielenrust zonder Facebook’ van Sandra Cardoen op deredactie.be heeft me explicieter doen stilstaan bij de meerwaarde van Facebook, de pro’s en contra’s. De integratie van Facebook gaat ver, te ver voor mij blijkt nu. Het lijkt haast alsof je de helft van het leven mist wanneer je geen profiel hebt, geen artikels deelt, geen foto’s ‘liket’. Die haast dwingende ondertoon zint me niet. Ik hou niet zo van dwang, daar word ik lastig van. De eenzijdige aanpassing van de gebruikersvoorwaarden door Facebook (in het voordeel van …. , uiteraard), of de uitbreiding van Deepface (gezichtsherkenning) bevestigt enkel mijn keuze. Ik ben als gebruiker niet langer eigenaar van wat ik deel. Mijn geweten wordt gesust met de mogelijkheden om gezichtsherkenning, privacyregels of andere beperkte instellingen te wijzigen. Uiteindelijke belandt alles toch in de grote database. Dit alles betekent geenszins dat ik niet meer op social media actief zal zijn. Ik behoud mijn twitter account, werk nog met LinkedIn, heb foto’s op Flickr en zal voortaan iets sneller naar deze blog gaan als ik wat wil delen. Dus lieve Facebook vrienden, na de Krokus kom ik jullie graag in het echte leven tegen ;-). R

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon