Zoeken

Charlie’s Guitar

Ik vond vandaag mijn gitaarkoffer terug in het kot.

Bornem

Met een groepje vrienden zeer vroeg afspreken bij het jarige bandlid om hem te verrassen. Omdat die vriend geen drumstel mocht wegens te veel lawaai toch een drumpad en stokken gekocht. Pad vastgebonden op het stuur van de geverfde damesfiets om dan ‘en groupe’, de jarige tokkelend op zijn stuur, naar school te rijden. De dromende drummer kiest noodgedwongen voor bas en blijkt daarin zeer getalenteerd. Het kan verkeren.

Bellen met mama om te vragen of zij het drumstel van de vriend in onze veel te kleine auto wil steken om naar het repetitiekot te rijden. De mama van de drummer moet werken en die repetitie is natuurlijk levensnoodzakelijk voor ‘de band’.

Binnenrijden in het Fort van Bornem, donkere gangen. Het is de eerste rechts. Hout zoeken en stoof aansteken. Het is immers december en het sneeuwt buiten. Na de zwartgrijze rookwolk in de kamer lijkt de schouw lucht te trekken en verlichten de TL-buizen (vakkundig afgeplakt met blauwe en rode kleurfilters) onze muziektempel waarin het pleisterwerk van de muren komt, oude tapijten op de palletten vloer voor de nodige demping zorgen en de ramen vakkundig werden dichtgetimmerd.

Goed nieuws, de bomma van een tennisvriend  staat haar ‘koterijen’ achter het huis af aan die arme muzikanten. Een upgrade komt zomaar onze richting uit.

Ondertussen hebben we ons rijbewijs en rijden we, koffers vol eierdopjes, richting ‘t Wiel. Overal waar je kijkt eierdopjes en op de vloer natuurlijk onze oude tapijten (die konden we niet achterlaten). Verwarming is er nog steeds niet. Geen houtstoof deze keer, we verwarmen lekker elektrisch, van groene stroom is nog geen sprake. Tijdens de pauzes rollen we ‘Blauwe Drum’ en zitten we op bier- en andere bakken aan de rand van ‘t Wiel.

Repetities worden opgenomen via stereo cassettespelers. Rood en Play knopje samen indrukken en spelen maar! Zo versturen we ook onze demo’s voor muziekrally’s allerhande.

Optreden op Rocknem. Snel instrumenten zetten in ‘t Luxhuis en maken dat we zelf andere bands kunnen gaan kijken. Veel te luide muziek in kleine cafés en heel Bornem aanwezig (zo leek het toen toch). In de Seven valt de zanger tijdens een evenwichtsoefening (aka promille oefening) in het drumstel. Niets aan de hand, the show must go on. Rock ‘n’ Roll. Anatomical Bones in Belle Vue, Rura Penthe bij de jos, Gazeke en de Stoven in den Dries.

Tijdens de zomer sportkampen geven als monitor en de kinderen op de laatste dag vlechtjes in ons lange haar laten doen, met zilverpapier op het uiteinde, helemaal à la Stevie Wonder. ‘s Avonds ook zo op het podium kruipen in het het voorprogramma van Gorki en Ashbury Faith op het Eykerheide festival. Je moet het maar doen. Geen kadertenten, wel de blauw-wit gestreepte spantenten waarbij menig bezoeker over de zware pikketten viel op weg naar de (aan de heras vastgemaakte) plas- euhmmmm… dakgoot.

Antwerpen

Vrienden studeren in Antwerpen (ik druk ondertussen capsules in 4-ploegen) en we kunnen deelnemen aan de Unifac award. We spelen met de band, winnen en openen het academisch jaar in de Stadsschouwburg op de Meir bij wijze van beloning. Feest, lange nachten, ‘Fruitcake on the table’ en veel muziek op koten, appartementen en in de auto. Het contrast met de het huidige winkelcomplex op de Meir kan niet groter zijn. Iedereen slaapt -veel te kort- mee op kot in de Lange St Annastraat.

Aangezien ik -door omstandigheden- niet studeer heb ik tijd om de stad te verkennen. Veel volk, café’s, en ook de kok waar ik ‘s zomers voor heb gewerkt blijkt in de stationsbuurt te wonen. Veel gezichten, veel ontmoetingen.

Leuven

Een van de andere groepsleden studeert in Leuven. Ook daar mogen we nu gaan spelen. In de Schrink nota bene, de legendarische fakbar van de psychologen in spe. Ik kan u verzekeren, die mannen en vrouwen zitten niet om een feestje verlegen daar in hun ‘garage’. We spelen ‘op verplaatsing’ en krijgen bovendien  half Bornem zover om mee naar Leuven af te zakken. Wederom muziek en feest. Wijn drinken op het appartement van de rechtenstudent -die na afstuderen toch liefst kok wilde zijn en dat uiteindelijk ook geworden is.

Nooit

Of ik overweeg om mijn gitaar, Charlie’s guitar, te verkopen nu ik haast niet meer speel? Nooit!

DSC_0467
2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon