Zoeken

Doe wel en kijk niet om.


zoedt-canvasdoek-peace-teken-wit-zwart

Denk niet alleen aan een betere wereld, maak er zelf ook werk van. Als je een helpende hand zoekt, kijk eens aan het einde van je arm. Zelf actief meewerken schenkt vreugde, voldoening, waardering, begrip, inzicht… stuk voor stuk positieve dingen. Laat je niet niet tegenhouden door wat je misschien minder kan. Ook de anderen doen mee.

Wel

Wél richten op het goede, wél richten op de anderen, wél goesting om bij te dragen. En ook wel: de goede dingen doen, mensen gelukkig maken, delen in verdriet, samen delen, samen leven. Niet mogelijk? Wel dus.

En

Vervang het woordje ‘maar’ eens door ‘en’. Laat je me weten waartoe het heeft geleid?

Kijk

Onze ogen zijn gericht op alles wat buiten ons is. Door ons te richten op de anderen, door te observeren en vooral niet naar onze eigen navel te staren krijgen we begrip voor verschillen, voor het unieke van iedere persoon die we kennen, ontmoet hebben en zullen ontmoeten. Kijk vooral, ik heb er alvast bijzonder veel door geleerd.

Niet

Laat je niet teveel leiden door de Angelsaksische modellen waarin ‘steeds meer’ de kern vormt. Hoewel het zo sterk is verankerd, is het niet de juiste manier. Ons richten op alles wat fout loopt leidt tot controle, negatieve grondhoudingen en minder mens-zijn.  Laat ons niet te veel richten op alles wat fout loopt, maar zoeken naar de zaken die wél goed gaan en ons daar op richten. Deze waarderende grondhouding zorgt voor een klimaat van vertrouwen en respect.

OM

Ik associeer Om steeds met de mantra ‘Om mani padme hum’, een van de meest gebruikte mantra’s in Boeddhisme. Deze mantra is dermate alles omvattend dat hij gebruikt wordt als rots in de branding, fundament van ons ‘zijn’.

1 simpele zin waarmee ik mijn leven richting geef. Helder, krachtig en universeel.

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon