Zoeken

Leerkracht, veerkracht. Ook de leraar verdient een coach.


De leraar als coach


In 'De 6 rollen van de leerkracht' beschrijft Martie Slooter wat leraren kunnen doen om jongeren daadwerkelijk te laten leren. Het gaat om een rol van:

 • de gastheer

 • de presentator

 • de didacticus

 • de pedagoog

 • de afsluiter

 • de coach

Vooral die laatste rol neemt aan belang toe. De mate waarin een leraar in staat is om samen met de leerlingen te reflecteren op hun eigen leerproces bepaalt in sterke mate de zelfregulatie waarbij jongeren hun eigen leerproces in handen nemen.


De paradox


Leerkrachten gingen 'voluit' en 'zonder remmen' tijdens de Corona crisis. Heel wat onderwijsspecialisten, pedagogen bevestigden al dat de leerkrachten(-teams) hemel en aarde hebben verzet om er voor te zorgen dat de jongeren in de beste omstandigheden hun leertraject konden verder zetten.


Opvallend daarbij zijn de cijfers in het ziekteverzuim bij leerkrachten. Je zou verwachten dat deze onzekere tijden, met hoge verwachtingspatronen, vele uren over-werken en veranderingen in de organisatie van het leerproces zou leiden tot méér ziekte en afwezigheden bij leerkrachten.


Het tegendeel is waar.


Waar we in de afgelopen jaren steeds een toename zagen van het aantal ziektedagen (tot gemiddeld 17 dagen tegenwoordig), laten cijfers zien dat het aantal nog nooit zo laag is geweest TIJDENS de coronacrisis.


Burn-out krijg je niet van hard werken


We weten dat bijna 4 op de 10 afwezigheden in onderwijs gerelateerd is aan werkstress, depressie, burn-out. Bij directies ligt dat aantal zelfs op 6 op de 10.


Je raakt opgebrand omdat je niet meer weet wie je bent, of waarom je doet wat je doet, of je wel goed genoeg bent.


'ZINGEVING' is de sleutel voor gepassioneerde leerkrachten.


Dat verklaart meteen ook waarom de er zo weinig ziekteverzuim was tijdens de crisis.


Iedere leraar verdient een coach (en de directeur natuurlijk ook!)


(Loopbaan-)coaching laat je toe enkele vragen te stellen die je al lang aan jezelf had moeten stellen, maar waar je bang voor was.


Want wie stelt nu zichzelf en zijn eigen keuzes in vraag? Dat past niet meteen in het zelfbeeld dat we ons hebben aangemeten, of laten aanmeten.

Het oude ideaal van de mens als radar in een groot geheel is razendsnel vervangen door het ideaalbeeld van de selfmade man: succesvol, ambitieus, gezond, sterk, onafhankelijk, hard, en altijd meteen wetend wat hij wil.


Met dat ideaalbeeld komt het idee dat je beter geen onzekerheid toont, want het is met de andere mensen zoals met wilde beesten: de zwakste zijn de prooi.


Loopbaancoaching - ook in onderwijs, ook als je werkt


Het onderwijslandschap is de afgelopen jaren enorm veranderd. Fusies, schaalvergrotingen, professionele besturen, de modernisering van het secundair onderwijs, het M-decreet, het nieuwe ROK - kader voor onderwijskwaliteit, ...


Geen wonder dat leraren vragen hebben over de rol die zij kunnen opnemen in nieuwe onderwijslandschap:


 • waarom sta je in het onderwijs?

 • wat zijn mijn talenten?

 • wat geeft jou energie?

 • wat vind jij belangrijk?

 • welke waarden vind ik belangrijk?


Een coach helpt je de antwoorden te vinden op deze vragen.


Als tijdelijke of vastbenoemde leerkracht kan je beroep doen op een coachingstraject bij een erkende loopbaancoach. Dankzij de loopbaancheques heb je recht op 7 uur loopbaanbegeleiding. Je betaalt daarvoor slechts 80 euro.


Waar wacht je nog op?


Nu je dit allemaal weet, is het tijd voor jou eerste stap. Wat wordt de volgende stap in jouw leven?


Roeland Van Kerckhove staat met beide voeten in de onderwijspraktijk. Als opleidings- en onderwijswetenschapper en oplossingsgericht coach werkte hij als leerkracht, directeur, pedagogisch begeleider, nascholer, adviseur en coach voor zowel leerkrachten als leidinggevenden in onderwijsinstellingen.

Momenteel is hij leraar én loopbaancoach voor onderwijsprofessionals.


Meer informatie vind je op de website www.rebelinpeace.org

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
 • Black Facebook Icon
 • Black LinkedIn Icon