Zoeken

Thuis studeren als een proHet ziet ernaar uit dat we de komende tijd nog wel even thuis studeren. De een kan vlot vanuit 'zijn kot' studeren, de andere leert toch liever collectief. Wat voor thuiswerker je ook bent, deze tips zullen je helpen om er het beste van te maken en je productiviteit hoog te houden.


Houd werk en privé gescheiden


Dit is misschien wel de belangrijkste (en meteen de moeilijkste) tip als het gaat om thuiswerken. Vanuit je bed werken of studeren klinkt misschien heerlijk, maar de kans is groot dat je afgeleid raakt of toch even een powernapje doet. Er is een reden waarom je in de bib of op je werkplek productiever bent dan thuis: je hersenen associëren thuis met ontspanning. Het loont echt de moeite om thuis een plek ook effectief in te richten als werkplek. Dat kan je zolderkamer zijn, maar evengoed jouw caravan die je tijdelijk ombouwt tot mobiel kantoor.


Profiteer van je pauze


Je hersenen hebben niet alleen ná, maar ook tijdens een dag studeren rust nodig. Dit kan op veel verschillende manieren. Als je de hele van ZOOM meeting naar TEAMS meeting holt, is je Instagram checken tijdens dat kwartiertje pauzeren niet het beste idee. Even naar buiten om een frisse neus te halen is dan een veel beter. Loop een blokje om of ga in de tuin zitten met een kop koffie of thee. Als de rest van familie ook thuis aan de slag is, kan je afspreken om samen te lunchen en pauzeren.


Bepaal je werktijden


De lijn tussen werk en privé is flinterdun wanneer je vanuit huis werkt of studeert. Terwijl je netjes je uren maakt, draai je even een wasje tussendoor. Omgekeerd zal je werk of studie nog door je hoofd spoken nadat je je werkdag hebt afgerond. Bepaal daarom vaste tijden waarin je werkt of studeert, inclusief pauzes, en creëer zo een ritme voor jezelf. Deel je taken 'salamigewijs' op in kleine deeltjes die je binnen het half uur kan afwerken.

Na dat half uurtje neem je 5 minuten pauze. Na 3 uur neem je een grotere pauze.

Door jouw taken op te splitsen in kleinere delen, zal je merken dat je sneller het gevoel hebt dat je écht zaken hebt afgerond.

Heb je een groot werkstuk te schrijven en een grote analyse te doen van datagegevens, kan je deze ook opsplitsen in verschillende stukken. Voor werkstukken denk ik dan aan de inleiding, midden, slot of bij cijferanalyses aan data verwerken, data analyseren, kengetallen, rapporteren...Vind je het lastig om hiermee te starten?

neem dan nu contact op: roeland@oerland.be of 0472 65 78 31

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon