Zoeken

Wat te doen na negatief advies van de klassenraad?
Voor sommige jongeren en ouders kwam er afgelopen dagen minder goed nieuws van de klassenraad. Tegenvallende studieresultaten, een vastgesteld gebrek aan motivatie, problemen met het verwerken van grote hoeveelheden leerstof.


Het worden drukke tijden voor de CLB's, die nu -samen met de jongere en de ouders- een ware expeditie aanvatten.


Voor de rapporten die ik onder ogen krijg, stel ik vast dat jongeren voor de tussentijdse evaluaties vaak beter scoren, en tijdens de examens de mist in gaan...


Té vaak wordt er dan verwezen naar het feit dat heel wat jongeren op het einde van het vorige schooljaar 'door de mazen van het net' zijn geslopen omwille van de coronamaatregelen op school. Leerkrachten en school hebben 'milder' geëvalueerd...


Tegelijk merk ik ook dat er -net omwille van bovengenoemde maatregelen- onvoldoende tijd is geweest om met de jongere te werken aan die broodnodige vaardigheden die nodig zijn om goed door die schoolloopbaan te komen:


STUDIEMETHODE STUDIEMOTIVATIE & WELBEVINDEN PLANNING EN ORGANISATIE

In scholen die deze ondersteuning volledig ingebed hadden in hun werking vòòr Corona, hadden leerlingen minder problemen met de omschakeling naar aangepaste manieren van leren. Zij hadden immers al de basisvaardigheden om zelfstandig aan de slag te gaan.

Ik verwijs in deze ook graag naar het blogbericht van Piet Vervaecke (directeur van het onderwijscentrum Brussel). Hij schreef daarin:


"Als het leren door contextfactoren vertraagd werd, dan moeten we prioriteiten stellen, differentiëren, alternatieve leerpaden aanbieden, extra kansen bieden, compenserende maatregelen nemen,…".


It takes a village to raise a child

Het goede nieuws is dat er heel wat mensen mee willen helpen om het beste in je kind naar boven te halen.


Ben je als ouder of jongere op zoek naar iemand die kan helpen en ondersteunen?


Neem dan contact op via www.rebelinpeace.org.


#onderwijs #corona #klassenraad #jongeren #rebelinpeace

82 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon